Pampelišky. Jako malá jsem je musela jíst, protože jsou zdravé na játra. Anežka je jí sama od sebe. Naopak ji musím upozorňovat, že ve městě u nákupního centra, kde přeskakujeme psí výkaly, to není to pravé ořechové.
Letos jsem se znovu pustila do pampeliškového medu. Loni jsem byla zklamaná z jeho konzistence. Zdál se mi moc řídký... Jak jsem se ale dočetla v chytrých knihách, není to med v pravém slova smyslu, ale je to spíš sirup. Takže moje konzistence je a byla správná. Je výborný hlavně při nachlazení, kdy se přidává do čaje, ale stačí i po lžičkách, jako klasický sirup.
Pampeliškový med
- 200-250 květů pampelišek svaříme s litrem vody a necháme den ustát.
- Přecedíme a přidáme 1 kg cukru a šťávu z jednoho citronu (možno i dobře omytou kůru)
- Dvě hodiny (i déle) povaříme a plníme do sklenic, horké zavíčkujeme a na chvilku otočíme.
Jen prosím Vás, tím "déle" není myšleno déle než 3 hodiny. Nebo ho pak zkaramelizovaný už nevyndáte z hrnce. Já jsem prostě extrémista:) . Ale nebyl to účel. Zapomněla jsem. V družném hovoru. Stane se:)
Moc vám to sluší! :-)
OdpovědětVymazatA pampeliškovomedovou zkušenost mám z loňska obdobnou :-)
Já ho měla taky vždycky takový řidší... ale už jsem ho léta nedělala:-)))
OdpovědětVymazatTak to jsme dvě. První várka lehce tekutá, druhá karamelová. Stane se....Hezký víkend! Adriana
OdpovědětVymazathmmm, musíme zkusit, zatím jsme pampelišky taky ojídaly jen tak ze země:)
OdpovědětVymazat