sobota 4. května 2013

Konečně jaro. A kus lesa na zahradě.

Konečně. Ještě minule vypadala zahrada skoro jako na podzim. Všude tlelo listí (které jsme letos poprvé neshrabali a podle principů ekozahrady zavedli způsob "Co leží, to leží - to je zákon!" (parafráze na můj oblíbený film ). A prognóza posměváčků, že pod listím nenaroste tráva, se nevyplnila. Dokonce krááásně kvete.

Přijela Stáňa, daly jsme si kávu, brnkly na kytáru a taky trochu zamákly. Zatímco Petr pracuje na nové kuchyni, moje aktivity směřují ven. Teď se orientuju na sekci "les", kde se mi nekontrolovaně rozrůstají pomněnky, lesní jahody, konvalinky a kapradě. Nemůžu se vynadívat. 

ZAHRADNÍ JEZÍRKO - ŽABÍ HOTEL

Dnes jsme finišovaly na malém zahradním jezírku, které je hluboké tak akorát, aby na jaře nevyschlo a mohlo tak nabídnout bydlení všem možným zvířecím druhům. Žabky tu potkáváme celkem často, vodu prý vycítí na dálku, tak ať mají alespoň luxus. Do zahradních jezírek kladou vajíčka nejčastěji skokani a ropuchy. Vylíhlí pulci čistí jezírko od řas - pečlivě je seškrabují ze stěn, kamenů i ponořených rostlin. Důležitý je pro žáby i dobrý, pozvolný přístup na břeh. A proč žáby v zahradě? Protože když my jim poskytneme "hotel", oni nás na oplátku zbaví škůdců - hlavně plžů, obtížného hmyzu a jejich larev.

Jezírko může taky sloužit i jako ptačí napajedlo, zvlášť v parném létě.
Tak snad se bude líbit a jak praví Any "Oni si to řeknou..."




5 komentářů:

  1. Nádherná zákoutí :-)
    Už se těším, až se zahrada i u nás promění z porekonstrukční bordelizační zóny v náš malý ráj na zem :-)

    OdpovědětVymazat
  2. KRÁSNÁ zahrada! Moc se mi líbí ta vysoká tráva plná kytek! (U nás bohužel pořád vrčí sekačka na trávu..:(

    OdpovědětVymazat
  3. Venkovní posezení závidím...máme zahradu od nuly sázenou,takže to vidím na posezení od rozkvetlou třešní nebo jabloní či jiným stromem tak na důchod.A správně nehrabat a nechat ležet...ať si to zahrada pořeší sama.Ekozahradu aneb permakulturní buduji již pátým rokem a čekám až uplyne těch 10let a budu se jen kochat a min.opečovávat:-))))ale ne každý rok pracuji naplno...dítka nedovolí všechno.Jaru zdar a ekozahradám obzvláště.....teším se na další krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásná zahrada.... Upřímně závidím.... My ve městě jsme vděční za balkón:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherné! A ty první dvě fotky...

    OdpovědětVymazat

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...