pátek 1. února 2013

Mandala a tak dále

Vybarvujeme mandaly. Prý to uklidňuje. V sanskrtu znamená slovo mandala "kruh, okruh", tím se v kontextu náboženského ritualismu rozumí kruhově vyznačený prostor, chráněný před nepříznivými vlivy, v němž lze provádět ten který obřad (meditaci, invokaci, exorcismus, apod.). Mandala vyjadřuje touhu člověka po celistvosti, po seberealizaci. V kresbách malých dětí je kruh, mandala, symbolem zrodu jejich identity, kdy se jedinec začleňuje do určitého prostoru, místa a času. Podle C.G. Junga je mandala tušení středu osobnosti, určitý centrální bod uvnitř duše, k němuž se všechno vztahuje. Mandala tak může být nástrojem sebepoznávání a pomáhat i jakási mapa vnitřní reality.

Pořídili jsme si speciální omalovánky z vydavatelství Fontána. Uvnitř na deskách je rozsáhlý popis významu barev, které použijeme při vybarvování. Ty nám odráží, jak se asi momentálně cítíme. A závěr? Nespíš jsme byly s Any naladěny každá úplně jinak:-) 




V létě jsem našla ve skříni po prababičce spoustu starých zástěr, které byly na vyhození. Kvalitní materiál, bezva vzory - látky mám doma a vyhazovat se rozhodně nebudou. A moje vzpomínky z dětství na babičku s šátkem a zástěrou mi zůstanou pořád před očima.


  





Any má dneska pololetní prázdniny. Jsme spolu doma, vaříme a pečeme.




 

2 komentáře:

  1. jé, doma taky občas mandalujeme .. taky máme od Fontány, jen jiné vydání :)
    .. a chci recept na ty sušenky, vypadají úžasně ! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Recept jednoduchej: 250 g másla, 100 g nasekaných mandlí nebo oříšků nebo kokosu....(záleží jaké sušenky chceš dělat), může být kapka mandlového aroma,350 g hladké mouky, 85 g moučkového cukru Udělá se těsto, kuličky vel. vlašského ořechu, lehce se rozplácnou vidličkou a pečeme na 180-200 stupňů 10 minut.
    Ať chutnají:)

    OdpovědětVymazat

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...