úterý 12. února 2013

Chžipka

Anežka je nemocná. Včera odpoledne si chtěla jít lehnout, což je u ní víc než zvláštní. Pořád dokola opakuje, že má chžipku, a že je to hrozný. Poprvé nejde do školky a to taky nese docela špatně. Po probdělé a prokašlané noci trvala na svém, že do školky zavolá sama, protože paní učitelky musí vědět, že má chžipku. Prý budou smutné. Ano, nechám ji při tom.
Tvrdí, že ležet v posteli je velká nuda. To bych si dovolila nesouhlasit. Tak snad nám to rychle uteče.
A pokud se chžipka začne navážet i do Vás, mám tady recept, který mi předala Katka.

ZÁZVOROVÝ ČAJ (LIMONÁDA)

Vymačkejte šťávu z 10 středně velkých citronů do hrnce, do toho nasypte 1 kg cukru krystalu a pomalu zahřívejte a míchejte. Až šťáva zase úplně zprůhlední, tzn. cukr se všechen rozpustí, nasypte tak 3/4 kg zázvoru nastrouhaného na hrubém struhadle a chvíli ještě zahřívejte, stačí chvilku. No a pak už jen necháte vychladnout a máte sirup, který se pak jen ředí vodou. V létě studenou na limonádu, v zimě horkou na čaj.
Můžete samozřejmě dělat z menšího množství příslušným poměrem. Já si klidně uvařím jen ze tří citrónů. Do velkého hrnku na čaj dávám 2 čajové lžičky husté směsi, kterou pak po vypití sním. A chžipka si netroufne:)



A na řadu přichází možná i nemožná zábava. Prstoví maňásci.



Any veselá.

Posted by Picasa

3 komentáře:

  1. Lu.Cie, chřipka se mi naštěstí letos vyhýbá obloukem, ale i tak děkuju za recept .... co kdyby !!!! Máš moc krásný blog, úžasně jsem se pokochala a s dovolením si tě ukládám mezi "své oblíbené" .... už se těším na další návštěvu u tebe .... Marki

    PS: Držím palečky, ať je Anežka brzy fit a může mezi kamarády !!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, to jsou bezva maňásci:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...