čtvrtek 31. ledna 2013

Čisto v domě, čisto v duši

Zajímavé pořekadlo. Myslím, že funguje. Mám ráda ten pocit, když si po pořádné náloži úklidu jen tak sednu a lebedím si... A pořád si lebedím.... Do té doby, než začnu převlékat děti po svačině, utírat vylité pití na podlaze a zakopávat drobky pod gauč. Ale alespoň za těch pár minut čistoty to stojí:)








Inspirovala jsem se korálky. Včera jsem narychlo dvoje ušila. Budem je s holkama nosit v létě. Any si svoje modré prohlížela v zrcadle zepředu a zezadu a znovu zepředu, pak si rozpustila vlasy, a že chce ještě náramek. Tak asi budeme pokračovat:)







A tohle jsou moje terčové náušnice. Udělala jsem si je na Vánoce.






A taky jsem začala pít jablečný ocet, vykvašený na podzim. Moje obvyklé "Začnu po Vánocích" se dočkalo času, jako husa klasu. A výsledky za to určitě budou stát. 
Máme doma první známky jara v podobě "Kancelářského překvapení" od Mirky. Každý den poctivě zaléváme. Nevím, jestli mi Mirka chtěla "Kancelářským překvapením" naznačit, že už bych měla jít do práce, každopádně něco roste - kancelář nekancelář.

Recept na domácí nepasterizovaný a nefiltrovaný elixír:

Omytá jablka nadrtíme a nandáme do velké skleněné nádoby (celá i s jádřinci) - bez stopek a bubáka. Doplníme vodou (zhruba půl 5ti litrové lahve nadrcených jablek + doplnit vodou) nebo 5ti litrová láhev čisté šťávy z jablek. Zakryjeme plátěným hadříkem a převážeme gumičkou. Denně promícháme, aby se nám neudělala napovrchu plíseň a necháme v pokojové teplotě kvasit alespoň měsíc. Až bude ocet úplně vykvašený, slijeme do sklenic a uzavřeme. Raději uchováme položené, ne postavené.



Účinky jablečného octa:

V jablečném octu jsou obsaženy minerální látky a stopové prvky, zejména pak draslík, který je důležitý pro činnost srdeční svaloviny. Balastní látka pektin pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Kyselina octová dodává tomuto prostředku protibakteriální účinek. Škodlivé bakterie tento ocet potlačuje a naopak má příznivý vliv na přirozenou mikroflóru zažívacího traktu. Ačkoliv má ocet kyselou chuť, tak stejně jako citróny působí na organismus zásaditě a je účinným prostředkem proti nebezpečnému překyselení organismu.
Jablečný ocet nalézá své využití jako léčebný prostředek při těchto zdravotních problémech:
1) Narušená střevní mikroflóra
2) Chronická únava
3) Poruchy prokrvení a oběhové potíže
4) Chronické bolesti hlavy
5) Infekce močových cest
6) Záněty dýchacích cest
7) Bolesti v krku
8) Sportovní zranění
9) Bolesti kloubů, revma
10) Menstruační potíže
11) Ranní nevolnost v těhotenství
12) Gynekologické výtoky, mykózy
13) Křečové žíly
14) Hemoroidy
15) Kožní problémy
16) Roztřepené a slabé vlasy
17) Nadváha

Jablečný ocet se užívá s vodou ve formě nápoje, k inhalacím, ke kloktání,k výplachům, jako zábal, obklad či přísada do koupele.
Posted by Picasa

2 komentáře:

  1. krásný obyvák ! jen si tu tiše vzdychám .. nádherné knihovny, obraz, stolek máme snad ouplně stejný .. líbí !!! :)

    OdpovědětVymazat

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...