úterý 26. února 2013

Když nevíte, zeptejte se dětí...

Zvířátka jsou u nás hodně oblíbená. Dá se s nimi dělat všelicos. A protože máme většinu z nich 2x (znáte z naší Archy), napadla mě myšlenka pexesa. Nějak mě osvítilo a konečně jsem přišla na to, jak využít samolepky z Penny. Moje asociace: Zvířátka - 2x - pexeso - kartičky - samolepky z Penny - zvířátka a samolepky - pexeso.
Vytvořily jsme 3D pexeso. A proč pexeso? Protože u nás se zatím hraje tak, že všechny obrázky vidíme, jen párujeme viditelné. A nesoutěžíme:)

Nalepila jsem samolepky na čtvrtku a přiřazování může začít.

Těžší variantou jsou zvířátka nasypaná v látkovém pytlíčku, kdy by dítě mělo nejprve hmatově zvíře určit, najít příslušný obrázek a zvíře pojmenovat. Starší děti můžou studovat i druhové názvy. Je to príma zábava. Baví to i Betku. Záměrně jsem nevybírala typicky známá zvířata, ale takový moloch nebo husice - to potom má hra ty správný grády:)

A taky mě včera zaujala na první pohled velmi jednoduchá myšlenka PhDr. Jany Nováčkové: "Když nevíte, zeptejte se dětí." Dá se pochopit různě. Dá se aplikovat různě. Člověk by se měl podílet na rozhodování o věcech, které se ho týkají, jichž je součástí. Zdánlivě jasné, a přece tak hluboké.

zdroj:
NOVÁČKOVÁ, Jana. Mýty ve vzdělávání. 4. vyd. Bystřice nad Hostýnem: PhDr. Pavel Kopřiva, 2012. 48s.













2 komentáře:

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...