Znáte quinou? Já jsem ji neznala. Botanický název quinoi je Merlík čilský a je využíván jako obilovina. Jak název napovídá, pochází z jižní Ameriky, kde ji pěstovali už staří Inkové a díky své vysoké nutriční hodnotě se řadí k rostlinám s nejvyšším podílem bílkovin. Díky svému podílu hořčíku, fosforu, železa a vitamínu B2 prospívá lidem trpícím migrénami, jako celozrnná potravina obsahující vlákninu pomáhá se snižováním krevního tlaku, a je prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním, rakovině nebo cukrovce. Podle čínské medicíny prospívá celému tělu, hlavně ledvinám, na něž má energizující účinek. Neobsahuje lepek a je velmi lehce stravitelná. Narozdíl od pšenice a rýže obsahuje vyvážený soubor aminokyselin, což ji zařazuje mezi neobvykle komplexní potraviny.
Jako většina obilovin, nabývá quinoa během vaření na objemu (je proto důležité dodržet podíl 1:2 - quinoa : voda) a vaření zabere cca 15 minut. Správně uvařená quinoa připomíná kuskus, ale na rozdíl od něj lehce křupe.
Quinou jsem koupila v DM, ale běžně ji seženete v obchodech se zdravou výživou.
Zeleninová polévka z quinoi
- půl hrnku quinoi (spařit horkou vodou, aby nebyla hořká)
- zelenina (cibule, mrkev, celer, petržel, pórek) - podle chuti
- vývar
- sůl, pepř
- čerstvý koriandr
- citronová kůra
- chilli paprička
Zeleninu jsem osmahla na másle, přidala spařenou quinou, vývar a vařila do změknutí quinoi.
Exotický nádech přidá polévce nasekaný čerstvý koriandr a trocha citrónové kůry (nevěřila jsem, jak může být v polévce dobrá) a případně chilli paprička (dochutila jsem až na talíři kvůli dětem).
Znám, taky z DM:-). A někdy ji používám k zahuštění polévek, někdy jako přílohu (místo rýže) a někdy se zeleninou jako kus kus. Výborná věc... Ale že je takhle zdravá, to jsem ani nevěděla.
OdpovědětVymazatAlnatura má skvělé výrobky. Jsem zvědavá, co objevím dál. Jen ty ceny teda:)
VymazatVšecko, co je dobré (zdravé), eco nebo bio, tak pořád jen zdražují. Divím se. Myslela jsem, že přednostně se má chránit zdraví i naše Země.
VymazatLuci, quinoi neznám, děkuju za tip i za inspiraci ... určitě ji vyzkouším .... Marki
OdpovědětVymazat