sobota 28. září 2013

Maliny v rukavicích

Ráno jsme dorazili na chalupu, kde na nás čekaly sladké dva stupně. Holky se zimně oblékly a vyrazily na maliny. Anežka si prý připadala jako Maruška z pohádky o Dvanácti měsíčkách. Zima byla fakt strašná. Pak se ale všechno v dobré obrátilo a vyloupl se krásný podzimní den.

Dala jsem si venku kafčo a pomalu plánovala, co bych chtěla příští sezónu udělat. 

1. Letničkový záhon - musím založit nový v rohu zahrady. Začala jsem kartony, na které jsem rozprostřela vrstvu spadaného listí, příště navezu kompost a nechám odpočívat. Mám v plánu vysázet více druhů letniček a všechno smíchat a promíchat, žádné řádky nebo skupinky. Prostě jako na louce...

2. Polykulturní zeleninový záhon - chtěla bych zkusit záhon ve tvaru klíčové dírky a zeleninu pěstovat podle principů ekozahrady (tzn. žádné řádky - vše dohromady). Je to založeno na častém sklízení po malých várkách a tím pádem si zelenina "nepřekáží", naopak si navzájem pomáhá a vytváří si mikroklima pro klíčení. Uvidíme, jak si s tím poradím, když na zahradě nejsem každý den... Je to výzva:)

"Pokud ještě někdo sledujete televizní zprávy, můžete tento nechutný a stresuplný zlozvyk nahradit třeba tím, že se deset minut budete zabývat sklízením svého zeleninového záhonku a zbývajících dvacet minut si představovat, jak je na světě krásně."  
(J. Svoboda: Ekozahrady)



arnika americká (vlevo dole) zasazená letos...



rozdíl dvou hodin...





4 komentáře:

  1. Krásně podzimní to tam máte! My na zahradě taky hodně experimentujeme. Letos nám plány kazili slimáci. Uvidíme za rok. A Svoboda mi mluví z duše, zprávy jsem neviděla už aspoň rok...
    PS: Holky rostou jako z vody! Už zase podzim???

    OdpovědětVymazat
  2. Zeleninovou polykulturu jsem letos praktikovala podruhé :-) Poprvé jsem to přehnala s ředkvičkami, přes tu jejich smršť se toho moc dalšího ven nedostalo. Letos to bylo trochu lepší...ale pořád je co zlepšovat :-)
    Děti taky včera přišly, že je zebou ručičky a chtějí rukavice...to nám to brzy začíná :-)
    Krásný podzim!

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherný den! S polykulturou zatím jen tak laškuji, ale vychází to a vypadá úžasně. A letničkové záhony v uvedeném stylu jsou můj sen:) Krásné podzimní dny přeju!

    Ylva

    OdpovědětVymazat
  4. Polykulturu už praktikuji 4 rok a letos nejhorší...nájezdem slimáků.Ale ředkvičky přesně vždy jich je nějak moc a ostatní nemá šanci...poprvé se mi zadařilo úplně super.Kartony super věc...pořád je skladuji a jakmile někde je třeba zahubit nežádoucí rostlinky šup tam s ním:-))))krásné plánování a hezký podzim.Maliny také sbíráme v rukavicích:-)))

    OdpovědětVymazat

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...