V červnu to vypadalo, že nevydrží deště a nakonec dopadla nad moje očekávání. Bazalka.
Poprvé jsem zkusila domácí pesto.
Název pesto pochází z Itálie z oblasti Ligurie z italského slova pestare = tlouci, mlátit. Výroba tradičního pesta totiž spočívá v rozdrcení a tření bazalkových listů v mramorovém hmoždíři. Dnes už každý volí jednodušší variantu - mixér, i když pozor - bazalkové lístky by vůbec neměly přijít do styku s kovem. Asi jako každá bylinka.
Receptů a jejich obměn je asi milion. Italské domácnosti, které mají spotřebu pesta opravdu velkou, si vystačí jen se základními surovinami: bazalka, sůl, olej, česnek. Jako varianty ale můžete použít i další suroviny. Pesto uchovávám v malé skleničce v lednici a zbytek po malých dávkách zamrazím.
Hodí se k těstovinám (stačí uvařené těstoviny a lžíce pesta a máte vynikající oběd), na topinky, toasty, do polévek nebo k masu.
Domácí bazalkové pesto
- 50 g bazalky
- 100 ml panenského olivového oleje
- 6 lžic strouhaného parmezánu
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce piniových oříšků (variantou jsou kešu)
- špetka soli
A protože jsem měla letos na bazalku štěstí, máme pesto ze čtyřnásobné dávky:)
Paráda .. jen kešu já nerada a pinové oříšky v Brně to bude oříšek .. ale snad někde seženu, díky za tip!
OdpovědětVymazatZkus nějakou zdravou výživu, ale ta cena...ta cena:-)))
VymazatPěkně ti vyrostla .... pesto vypadá zajímavě:-))
OdpovědětVymazatMňam, Luci, to musí být dobrota .... já už si tu bazalku budu muset vážně koupit .... slibuju si to celé léto a nějak to pořád nevychází ....přeju ti krásný víkend ...pa, pa Marki
OdpovědětVymazatA taky je pesto místo ořechů dobré s mandlemi, že se tak do toho míchám :). Když už jsem se přimíchala, tak ještě tolik, že bazalka je fakt skvělá a překvapivá. Nedávno jsem s ní ochutnala ovocný salát, což by mě sotva samotnou napadlo: zkrátka ovoce, co je po ruce, jogurt, zakysaná smetana, šťáva z citronu a pomeranče, med ... a najemno nakrájená bazalka. Gratuluju k úrodě! :)
OdpovědětVymazatDěkuju za tipy, to by mě nenapadlo, zkusím:)
VymazatTaky se nám urodila a tak než příjdou první mrazíky zkoušeli jsme včera poprvé pesto.
OdpovědětVymazatMusím napsat, že v tom hmoždíři jí tlouct je celkem nadliský výkon, nakonec skončila pod ručním mixérem a pimiové oříšky jsem nahradila strouhanými vlašskými, tak uvidíme.
Z jednoho velkého keře máme malou sklenku pesta :-)