sobota 29. srpna 2015

Jak užovky přichází na svět

V průběhu prázdnin jsem při přehazování kompostu objevila obrovskou a nádhernou užovku. Začala se mohutně svíjet a já měla strach, že jsem ji napíchla vidlemi. Naštěstí byla v pořádku a odplazila se do křoví. Měla jsem ohromnou radost z dalšího obyvatele zahrady.

Před týdnem jsem kompost znovu prohazovala a vypadla na mě hromádka bílých měkkých vajíček. Nebyla jsem si jistá, ale tušila jsem, že jsou to ta užovčí. Pěkně jsem je zase zahrabala zpátky a pečlivě jsem si zapamatovala místo.

Dnes jsem odkryla horní vrstvu kompostu a už na mě vykukovaly čtyři hlavičky s kmitajícím jazykem. Byla to krása! A to jsou ty drobné radosti všedních dní...





8 komentářů:

  1. To je vážně krása a obrovský zážitek :-) Až se jim u vás daří :-)

    OdpovědětVymazat
  2. To je vážně krása a obrovský zážitek :-) Až se jim u vás daří :-)

    OdpovědětVymazat
  3. To je nádhera! Vždycky jsem si říkala, jak je to s tím přehazováním kompostu a kdy ho nejlépe dělat, aby člověk ty případné užovky nezabil vidlemi... nějak jsem myslela, že užovky se rodí hned zjara :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si to myslela. A vida. Příroda si prostě dělá, co potřebuje. ;-)

      Vymazat
  4. Mráz mi behá po chrbte. Hady nemusím, aj keď ich máme na chalupe habadej. Za toľké roky som si vôbec nezvykla na ich prítomnosť. Práve naopak - je mi z nich mdlo stále viac a viac. Preto ťa obdivujem , že si ich ešte aj odfotila. Pekný večer Lenka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, díky za takové přiznání - vyznání. Já taky z hadů nemám úplně nejlepší pocit, ale spíš se jich vždycky lehnu, než bojím. Ale tyhle užovky byly prostě hrozně roztomilý. :)

      Vymazat
  5. Ty brďo, to je síla! Nádhera!

    OdpovědětVymazat

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...