sobota 31. ledna 2015

Jako včera

Psalo se 12. září a já se s divným pocitem v břiše stěhovala. Poprvé sama, poprvé do velkého města. Děsně jsem se těšila - na lidi, na koncerty, na člověčí anonymitu... vlastně možná i trochu na školu. Seděla jsem na koleji, nikde nikdo. Co asi tak budu dělat? Nastudovala jsem si podrobně MHD (teoretická příprava pro mě byla vždycky stráášně důležitá, to pak člověk ve stresový chvilce nezazmatkuje) a vyjela jsem do města. Jediná cesta, kterou jsem znala, byla cesta do Tesca. Tak jsem jela do Tesca. Koupila jsem si nový batoh a spoustu jídla a byla na sebe pyšná, kterak se o sebe dokážu postarat. Jen jsem přemýšlela, jak je možné, že ty peníze tak rychle mizí. Z čeho budu žít po zbytek měsíce jsem nějak nedomyslela. 
Zpátky jsem šla pěšky, nebylo kam spěchat. Prohlížela jsem si výlohy, všechny titulky novin a časopisů plnily články a fotky amerických dvojčat. Chvilku mě napadlo, jestli to nemá náhodou nějakou souvislost i s mojí životní změnou. 

A pak jsem ji viděla. Ležela za výlohou malého antikvariátu a přes prach nebyla skoro vidět. Cena mě nezajímala, prostě jsem ji najednou chtěla. Prodavač mi ji podal a sfouknul z ní prach: "Padesát korun."
Měla jsem první knížku z velkého města. Nikdy na to nezapomenu. A včera jsem si ji zase vyndala z knihovny. Prach jsem tentokrát sfouknout nemusela - máme zasklenou knihovnu. :)






8 komentářů:

  1. Ježkovy voči, uplně mi hrkly slyz do očí, tuhle knížku jsme kdysi dostala od bráchy a provázela mě celým mládím, je úžasná.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem si říkala, jestli ji někdo bude mít. Je nádherná!! A ještě darovaná, to je dvojnásobná radost. ;-)

      Vymazat
  2. neznám, ale moje krevní skupina. A ten popis atmosféry... jako o mně :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, ano, tu já dobře znám. Kdysi jsem ji měla, půjčila a již nedostala zpět.

    OdpovědětVymazat
  4. ...vau...
    já snad i četla potichu...atmosféra přímo hmatatelná.
    Knížka je ÚŽASNÁ!
    Mám podobnou s texty a "čmáranicemi" pánů Suchého, Horníčka atd...
    Magda

    OdpovědětVymazat

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...