středa 15. dubna 2020

Jinak...

Ode dneška máme doma náctku. Chtěla oslavu se spolužáky, ale situace tomu úplně nenahrávala. Rozhodla jsem se, že přichystám den jen pro ni! A o ničem neměla ani tušení. :)

Úterý večer

  • chystám medovník (Anežčin nejoblíbenější dort) a dělám ho poprvé. Nervy pracujou. :))
  • vážu kytičku s jedním symbolickým tulipánem
  • slavnostně zdobím byt

Středa

  • Budík mi zvoní v 5:45, protože Anežka vstává celoživotně v 6:00 (pardon - jako malá vstávala někdy i v 5:00 ;-)) Chystám snídani do postele, ale stejně ji o minutu nestíhám. Volám na Anežku, ať se vrátí do postele. Ta vůbec nechápe, co se děje, ale vrací se. Budím Petra a s kytkou jí jdeme předat snídani. Je šťastná a zmatená. Konečně je někdo vzhůru společně s ní. Během chvilky si radostí vylije celé kakao do postele.
  • V devět hodin čeká Anežku masáž celého těla masážním olejem Frangipani, který mám od Silvy z Bali. Místnost je temná, hraje meditační hudba a voní Palo Santo. Any se uvolňuje a užívá si masáž. „Mami, to je tak krásný, když nemusíme pro nikoho nic chystat a máme tolik času...“ Usměju se a přikývnu. Masáž trvá celou hodinu a těsně před jejím koncem Any usne. Užívám si v tichosti její přítomnost.
  • V poledne se podává slavnostní oběd. Největší radost přináší krůtí řízečky a krokety.
  • Odpoledne se všichni sejdeme a zpíváme Anežce její oblíbenou písničku, kde trochu upravujeme refrén k aktuálnímu dni. Petr musí jako vždy situaci trochu shodit a zesměšnit, takže se Anežka dost pobaví.
  • Any dostává dopis, ve kterém se dočte, že si dárky k narozeninám musí najít podle dostupných indicií. Jako první najde v obálce špulku s nití a jehlu. Má popřemýšlet, kde se tato věc v našem bytě vyskytuje nejčastěji. Anežka běží do krabičky s šitím. Tam najde kávovou lžičku - přesouvá se do kuchyně a dívá se do šuplíku s příbory, tam leží šroubovák - přemýšlí, a jde si otevřít kufr s nářadím. Uvidí tam zubní kartáček a pastu. Tato indicie napovídá koupelnu, kde chvilinku hledá - na okně je opřená knížka. Vezme knížku a vrací ji do knihovny. V knihovně ale stojí lahev s kečupem. Ta signalizuje, že další indicie bude v lednici. V lednici leží šátek. Šátek patří do skříně, kde v košíku leží pohádka na DVD. To patří mezi ostatní do komody. V komodě jsou ale složené ponožky. Identifikuje, čí jsou a utíká s nimi do šuplíku. A tam konečně - vytoužené dárkové balíčky. :) Radost veliká!!
  • Krájíme dort - povedl se!! Sníme skoro půlku a několik kousků neseme i sousedům..
  • Je pozdní odpoledne a my se rozhodneme ještě pro výlet. Obejdeme si opuštěnou zoo zvenku a s dalekohledem. Spokojená zvířata jsou všechna venku a zoo zeje prázdnotou. Nádherná příležitost pro důkladné pozorování...


Je večer. Otevřela jsem si víno a od sousedky dostala dáreček k porozeninám. Byl to úplně nádherný, naplněný den! 















2 komentáře:

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...