Je léto a já nevím, co dřív. Rozumějte - co dřív sbírat, trhat, zpracovat, skladovat. Marmeládový je naštěstí Petr - díky němu už máme slušnou zásobu. Já sbírám hlavně bylinky a léčivky - aktuálně třezalku, levanduli a diviznu. Poprvé jsem zkusila levandulovou limonádu a momentálně se mi na okně "tvoří" olej levandulový i třezalkový.
LEVANDULOVÁ LIMONÁDA
1 šálek medu
5 šálků vody
1 polévková lžíce sušené levandule (nebo 1/4 šálku čerstvě drcených levandulových květů)
1 šálek čerstvě vymačkané citrónové šťávy
kostky ledu
levandulové větvičky na ozdobu
5 šálků vody
1 polévková lžíce sušené levandule (nebo 1/4 šálku čerstvě drcených levandulových květů)
1 šálek čerstvě vymačkané citrónové šťávy
kostky ledu
levandulové větvičky na ozdobu
Přiveďte k varu 2 a 1/2 šálky vody, dejte stranou od zdroje tepla a přidejte za stálého míchání med. Když bude med rozpuštěný, přidejte levanduli a nechte min. 20 min. (pokud chvátáte), ideálně však několik hodin, louhovat.
Přeceďte do džbánu, přidejte citrónovou šťávu, zbývající 2 a 1/2 šálku studené vody, led a snítky levandule.
Posaďte se a užívejte si tu báječnou chuť!
Přeceďte do džbánu, přidejte citrónovou šťávu, zbývající 2 a 1/2 šálku studené vody, led a snítky levandule.
Posaďte se a užívejte si tu báječnou chuť!
(Šumavské bylinky)
Levandulovou limonádu zkusím, hned dnes, ať je doma taky trochu změna. Pavel
OdpovědětVymazatPovedla se a sklidila úspěch :-) Dík za nápad. Pavel
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatLevandulovou limonádu jsem ještě nezkoušela, prima tip.
OdpovědětVymazat