pátek 6. prosince 2013

Peklo na Mikuláše

Absolvovali jsme Mikulášskou besídku. Naposledy.

Zatímco jsem seděla v krásné historické budově Měšťanské besedy a nevěřícně sledovala průběh událostí, pokládala jsem si několik otázek.

1) Je normální, aby přítomný čert vystrašil naprosto nepřipravené děti ještě před vstupem tak, že se klepou strachy (Betka se třásla jak osika) a odmítají se hnout z místa?
2) Je normální, aby mezi děti, které se už částečně vzpamatovaly a tančí u pódia, vběhl čert a vystrašil je znovu tak, že po zbytek programu neopustí náruč rodičů?
3) Je normální, aby chtěl zvukař odrovnat všechny přítomné hlukem z mikrofonu takovým, že polovina dětí pod pódiem si drží prsty v uších? (Poté, co jsme ho upozornili, jen přikývl a...nic se nezměnilo.)
4) Je normální, že lidi, kteří na pódiu předvádí "kulturu" to myslí vážně? Vážně si myslí, že je to kultura pro děti? Hodnotná?
5) Je normální, aby děti dostaly od Mikuláše plnou punčochu sladkostí, jejichž složení se nedá pomalu ani rozluštit, natož pochopit? Zeleno-fialová lízátka, Kinder vajíčko, které se mu podobá jen tvarem,...

A protože mám ještě ze školy v hlavě definici normality ("Normální je to, co je běžné."), tak mi nezbývá nic jiného, než říct: "Ano, je to normální!"

A přitom by stačilo tak málo. 


Tak jsme se prošli po městě a dali jsme si véču. Dobrou noc!




6 komentářů:

  1. Taky jsem právě dopsala článek o našem střetnutí s Mikulášem a jeho partou... U nás naštěstí měli i čerti rozum. Ale zato mě překvapili (nemile) někteří rodiče, kteří se za pomoci ohánění se děsivými pekelníky pokoušeli vyděsit děti k smrti :-(
    Ale souhlasím, norma je bohužel nastavená tak, že mi leckdy zůstává rozum stát...

    OdpovědětVymazat
  2. ...už pár let odmítám účast na všech veřejných "mikulášských besídkách". Proto chodí k nám náš soukromý, laskavý,ale spravedlivý. Dá to práci zorganizovat, odmítat a záměrně izolovat děti od všech mikulášských radovánek. Ale právě to je to smutné, ta norma...lita. A pak karnevaly...další "kulturní" chuťovky...No muselo vás to dost naštvat, jde to z příspěvku cítit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za reakci! Souhlasím. Už se mi nechce ani na karnevaly...

      Vymazat
  3. Trochu mi to připomíná tohle: http://www.vedomematerstvi.cz/news/mikulasi-nebud-srab-/ My jsme to pojali rovnou procházkově s tím, že si je (Mikuláše, anděla i čerta) prohlédneme. A když to tak čtu, asi to tak bude i roky následující.

    OdpovědětVymazat
  4. Obávám se, Lucie, že je to naprosto běžné. V naší školce dostaly kolegyně bezvadný nápad, že vlastně nepotřebujeme anděla. Stačí prý Mikuláš a čert.
    Znám chlapečka, nyní již téměř chlapa, který po setkání s "čertem" do 14 trpěl enurézou.
    Tuutiki

    OdpovědětVymazat

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...