Letos mám extrémní chuť vařit a péct. Začala jsem svými oblíbenými tymiánovými sušenkami a můžu říct, že za ty roky mě ještě žádné jiné nepřesvědčily. Barvíme vajíčka, posloucháme jaro a Petr dokončuje práce na Betčině nové posteli. Sousedi se zastavili na kávu a jidášky a vyšupat nás přišli už i naši nejmenší přírůstci. A letošní nádivka? Neměla jsem nikdy lepší!
Užijte si ještě zbytek svátečního dne. :)
Velikonoční nádivka s mandlemi
- 200 ml mléka
- 4 vejce
- 2 hrsti jarní cibulky
- 2 hrsti listů špenátu nebo kopřiv
- 75 g másla
- 200g slaniny
- 1 hrst petrželové natě
- 2 hrsti mandlí
- 5 ks pečiva
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
Pečivo nakrájíme na kostky a necháme ve vyhřáté troubě 175 ℃ cca 15 min. dosušit. Mezitím si nakrájíme slaninu na malé kostky (můžeme i orestovat), jarní cibulku nadrobno, listy špenátu a petržele.
Pečivo dáme do mísy, necháme zchladnout, přidáme mléko, slabinu, cibulku, špenát, petržel, sůl, pepř, hrst posekaných mandlí, muškátový oříšek a rozpuštěné máslo. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, žloutky přidáme do mísy a bílky vyšleháme do sněhu. Celou směs poté zarovnáme do máslem vymazaného pekáčku a posypeme zbytky mandlí. Pečeme dozlatova, cca 20-30 min. (podle výšky).
Žádné komentáře:
Okomentovat