pondělí 5. dubna 2021

Velikonočky

 Letos mám extrémní chuť vařit a péct. Začala jsem svými oblíbenými tymiánovými sušenkami a můžu říct, že za ty roky mě ještě žádné jiné nepřesvědčily. Barvíme vajíčka, posloucháme jaro a Petr dokončuje práce na Betčině nové posteli. Sousedi se zastavili na kávu a jidášky a vyšupat nás přišli už i naši nejmenší přírůstci. A letošní nádivka? Neměla jsem nikdy lepší!

Užijte si ještě zbytek svátečního dne. :)

Velikonoční nádivka s mandlemi

  • 200 ml mléka
  • 4 vejce
  • 2 hrsti jarní cibulky
  • 2 hrsti listů špenátu nebo kopřiv
  • 75 g másla
  • 200g slaniny
  • 1 hrst petrželové natě
  • 2 hrsti mandlí
  • 5 ks pečiva
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř
Pečivo nakrájíme na kostky a necháme ve vyhřáté troubě 175 ℃ cca 15 min. dosušit. Mezitím si nakrájíme slaninu na malé kostky (můžeme i orestovat), jarní cibulku nadrobno, listy špenátu a petržele.

Pečivo dáme do mísy, necháme zchladnout, přidáme mléko, slabinu, cibulku, špenát, petržel, sůl, pepř, hrst posekaných mandlí, muškátový oříšek a rozpuštěné máslo. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, žloutky přidáme do mísy a bílky vyšleháme do sněhu. Celou směs poté zarovnáme do máslem vymazaného pekáčku a posypeme zbytky mandlí. Pečeme dozlatova, cca 20-30 min. (podle výšky).










Žádné komentáře:

Okomentovat

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...