sobota 19. prosince 2015

Živé Vánoce

Letos jsem pečení pojala jako nepečení. Vše bez použití cukru a másla. Anežka byla kupodivu opravdu platným členem. Jeden druh cukroví udělala úplně sama včetně navážení surovin.





ZELENÉ

50 g goji (kustovnice), 50 g kešu oříšků a 100 g sušených nesířených meruněk namočíme přes noc do vody. Druhý den vodu slijeme, necháme dobře okapat a vše společně rozmixujeme. Vmícháme 20 g datlového sirupu a 50 g mletého kokosu. Necháme v chladničce hodinu odpočinout a tvoříme kuličky.

RůŽOVÉ

30dkg švestek a 10dkg fíků
2dkg na jemnou moučku mletého lněného semínka
opražené vlašské ořechy / mandle na ozdobu či obalení

Napařené švestky pomeleme a lehce zahustíme moučkou z mletého lněného semínka. Tvarujeme kuličky, které zdobíme ořechy / mandlemi nebo obalujeme v mletých ořechách / mandlích.

ŽLUTÉ

ORANŽOVÉ

Recept stejný jako u žlutého cukroví. Jen místo kokosu máčíme v čokoládě.

MODRÉ

200 g máku umeleme a promícháme s 50 g nasekaných sušených brusinek a 70 g medu. Tvoříme kuličky, které necháme v chladu ztuhnout.

MAROKÁNKY

1/2 l rostlinného mléka (může být i méně)
20dkg nakrájeného sušeného ovoce
20dkg nahrubo nasekaných ořechů
2PL oleje
4PL rumu (nemusí být)
pomletý hřebíček, skořice
4-8PL žitné mouky

Všechny ingredience smícháme v kastrůlku a pár minut povaříme. Pak nabíráme malou lžičkou na plech hromádky, které sušíme v troubě při 180C cca 25min. Poté je částečně namáčíme ve vysokoprocentní čokoládě (s trochou kokosového oleje) rozpuštěné ve vodní lázni

7 komentářů:

  1. Supééér! Letos nemám raw žádný, neb mi odpad robot, ale napřesrok si to schovám, supr přehled, díky.

    OdpovědětVymazat
  2. wáu ten makovééj ten musíme udělat!super díky!(doufám, že to zvládneme i bez robota, robota nemáme...jen tyčový mixér?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, s tyčovým nevím :-/ Spíš robůtek asi. Vyzkoušej.:)

      Vymazat
  3. Krásné. Já pekla klasiku, ale jeden raw recept na datlové kostičky zařadím mezi moje Top novinky letoška. Recept později na blogu :-) Zvu na GIVEAWAY: http://siraelxy.blogspot.cz/2015/12/moje-vanocne-novorocni-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za zajímavé recepty. Je nějaký z nich i takový, že není přeslazený? Veškeré raw dobroty na základu sušeného ovoce mi vždycky přijdou totiž děsně moc sladké, pro člověka, co sladí málo je to docela nápor... vždycky mne nalákají na to, že jsou "zdravější", ale sladké jsou bohužel až příliš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Jitko, já nich takový pocit nemám. Do zelených jsem zapomněla přidat sirup a jsou úplně "akorát". Žluté a oranžové jsou převážně z jáhel, takže taky nejsou moc sladké. Vyzkoušejte:)

      Vymazat

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...