pondělí 19. května 2014

Tři vejce do skla

Minulý týden jsme zas navštívily naši Míšu. Ta nás během pár hodin vybavila 200 vejci, (Slepice prostě nesou a ve městě to prodáš:-)), nacpaly jsme kufr a já vyrazila. (Trochu neklidná jsem byla, vezla jsem totiž ještě 25 litrů vody ze studánky ve skleněných demižonech.) 
Nicméně všechno dobře dopadlo, vejce už doma nemáme. Tedy většinu.

V sobotu jsme využily deštivého odpoledne a udělaly jsme si pár pokusů. Holky se zapojily obě, každá si vždycky vzala jednu činnost, na kterou se pekelně soustředila.

Pomůcky:
2 syrová vejce, 1 vařené vejce, ocet, sůl, zápalky, proužek papíru, 2 sklenice, voda, jedna sklenice s užším hrdlem

POKUS č.1: Může se vajíčko ve vodě vznášet?

Do sklenice nalijeme obyčejnou vodu a položíme do ní vejce - půjde ke dnu. Do druhé uděláme silný slaný roztok - vejce plave.

POKUS č.2: Dá se poznat syrové vejce od uvařeného?

Ano. Zkoušíme vejce roztočit na podložce s použitím stejné síly. Vařené vejce se točí rychleji a stejnoměrně, syrové vajíčko při točení kolísá. (Je to způsobeno třením uvnitř tekuté části vajíčka.)


POKUS č.3: Jak je to s křehkostí vajíčka?

Vajíčko je schopné odolat rovnoměrné síle. (Ale naopak se velmi snadno rozkřápne, když na ně působíme nerovnoměrnou silou - např. o hranu stolu.)
Vezmeme syrové vajíčko a celé si ho ukryjeme do dlaně. Stiskneme tak, aby na něj působily všechny prsty stejnou silou. Nejde rozbít:)
Proč se tak děje? Protože příroda je moudrá a dokáže vajíčka (tedy budoucí kuřátka) chránit před tlakem kvočny, která na nich sedí a zahřívá je.


POKUS č.4: Můžeme vajíčko postavit na špičku?

Vejce můžeme vyvážit na jeho širším konci, jestliže použijeme špetku kuchyňské soli. Na stole uděláme malou hromádku a vejce do ní posadíme. Potom sůl velmi jemně odfoukneme. (Povedlo se nám až na druhý pokus, nejprve jsme odfoukly i vejce.)





















POKUS č.5: Jak dostat vajíčko do láhve?

Nám se nepovedlo až tak úplně:)
Proužek papíru zapálíme a vhodíme do láhve a na hrdlo položíme vařené oloupané vejce špičkou dolů. Počkáme až papír dohoří a vajíčko se samo vcucne dovnitř. (Ohřátý vzduch má menší hustotu, a tak stoupá v láhvi vzhůru. Uvnitř láhve vznikne podtlak. Větší tlak, který je v okolí láhve, natlačí vajíčko dovnitř.)

Ideální je prý vajíčko nahniličko (4 min. vařené) - je nejpružnější. My měly echt natvrdo.









POKUS č.6: Jak vyrobit z vajíčka "hopík"

Pokus na týden. Vajíčko vložíme do sklenice s octem. Skořápka se okamžitě pokryje bublinkami. Druhý den se vajíčko začalo vznášet a hladinu pokryla pěna hnědočervené barvy. Ocet vyměníme. Dnes už je vajíčko poloprůhledné (při dobrém osvětlení prý rozeznáme žloutek a bílek). Šestý den ocet úplně rozpustí skořápku, ale membránu nechá neporušenou. Vajíčko je měkké jako balonek. Tak jsme zvědavé.






5 komentářů:

  1. Luci, to jsou super pokusy...rozhodně vyzkouším s vnučkou a něco i s prvňáčky..krásný den..a opět díky za inspiraci..Inka

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělé,určitě se pokusíme vyzkoušet pokusy.

    OdpovědětVymazat
  3. to je super, zrovna nedávno slepice nesly jak o život.v lednici jsem jich měla pořád koilem 50.pak jsem udělala vaječňák a teď zas tolik nenesou, tak si musím s holkama promluvit, aby něco zase snesly, že potřebujeme dělat pokusy

    OdpovědětVymazat
  4. Máte to pěkné. A kdybyste ve vaší domácnosti, no řekněme raději na zahradě ať to někdo nepochopí špatně, měli kurníky pro slepice, tak byste nemuseli ta vajíčka kupovat v obchodě. JAsně někdo řekne že to je dvacet korun, ale vážně je lepší být soběstačný

    OdpovědětVymazat

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...