čtvrtek 27. června 2013

Rýmovník

Když jsem se před necelým měsícem účastnila Zahradnického festivalu, poprvé jsem se setkala se zajímavou rostlinkou s názvem Rýmovník.

Je to léčivá pokojová rostlina, kterou můžete v létě umístit na balkon nebo na parapet. Má ráda slunné stanoviště (ne celodenní přímé slunce) a přiměřenou zálivku (hlavně nepřelívat). Rostlina velmi rychle roste, je dobré ji zaštipovat, aby zhoustla.

Na festivalu byl k vidění Citrónový rýmovník, který má drobnější listy (v příspěvku Zahradnický festival stojí přede mnou ve žlutém květináči). Dalším druhem  je rýmovník s většími listy, který je charakteristický eukalyptovou vůní. 

Jeho výrazná vůně působí proti rýmě, nachlazení. Doporučuje se inhalovat aromatické látky z několika rozlámaných lístků v ruce (lísty jsou dužnaté a lehce rozmělnitelné). Pomáhá i astmatikům. Výborný je i čaj (1 list na 1 hrneček) - při vysokém tlaku, cholesterolu a srdečních potížích. Rýmovník ale stačí i prostě jen mít. Samotná jeho přítomnost v místnosti působí blahodárně na dýchací cesty, je vhodný do ložnic a dětských pokojů. 

Další jeho nespornou předností je schopnost odpuzovat komáry, mouchy a moly. 



A tak jsem se vydala na bylinkový trh pro Rýmovník. Ženy za pultem na mě koukaly, jak kdybych žádala Frňákovník z pohádky. Ale naštěstí vedle mě stála paní, kterou mi někdo seslal do cesty. Že ho má doma a chystá se ho stříhat. Dala mi email a kousek rostlinky donesla. Už zakořenil a má své místo v zemi. Dobrý člověk ještě žije!

2 komentáře:

  1. ... tak to potrebujem pro terdu minimalne 3ks :D :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto květinu jsem dostala od jedné hodné paní jako dárek za to že od ní často kupuji květiny, které prodává a ona nevěděla jak se jmenuje a tak až se sní setkám tak jí povím jaký skvost mi darovala. Jak je vidět tak dobří lidé ještě nevymřeli a bude určitě ráda až jí při příštím setkání povím jak se
    jmenuje.

    OdpovědětVymazat

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...