úterý 4. června 2013

Já na to mám!

Od malička jsem byla zvyklá si na všechno vydělat. Nikdy jsem nenastavovala dlaň se slovy: "To chci, to potřebuju...". A tak jsem za celou pubertu vyskládala nespočet zboží do regálů, nakrájela asi tunu Gothaje do papíru, roznesla po hospodě několik sudů piva (to mi zase tak nevadilo) a prodala dost krémů na vrásky, laků na nehty a ostatních zkrášlovačů.

Jsem zase ve fázi to chci, to potřebuju...Dlaň nenastavuju, přemýšlím, co s tím. Když jsem Petrovi s nadšením vyprávěla o vermikompostování, nevěřícně si ťukal na čelo se slovy "Znám jednu paní doktorku, kterou by to mohlo zajímat..." (míněno psychiatra). Já se ale nedám, vydělám si na vermikompostér. Jen takový malinký, bytový, na chodbu za dveře. Jsem z něj víc než nadšená. Při vermikompostování se využívá schopnosti žížal přeměňovat rostlinné zbytky na velmi kvalitní organické hnojivo.

Aneb vermikompostér za náušnice. Paráda fyzická za parádu ekologickou. 

50 Kč za pár. Kdo chcete, přijďte se mrknout, ráda i pošlu:)





Proč domácí kompostování 

  • vermikompostér celoročně v krátké době přemění bioodpad z vaší kuchyně pomocí žížal na vermikompost - kvalitní přírodní substrát a hnojivo pro pokojové i venkovní rostliny - ušetříte za nákup hnojiv.
  • Nulové provozní náklady, pouze počáteční investice při nákupu vermikompostéru a násady žížal.
  • Odpadkový koš se nešpiní, nezapáchá, vynáší se méně často a cenná surovina - bioodpad (tvoří 40% domovního odpadu) se zbytečně nevyváží do spalovny nebo na skládku, kde by hnila a škodila.
  • Optimální rozměry vermikompostéru umožňují snadnou manipulaci s plnými patry i pro seniory a děti a ranou sklizeň vermikompostu.
  • Praktický, výkonný a stovkami domácností v ČR prověřený vermikompostér je úsporný na prostor, navíc kapacitu lze navýšit přídavnými patry.
  • Vermikompostování je zábavou i pro děti všech věkových kategorií. Nadšeně žížaly krmí a pozorují názornou ukázku recyklace a celého životního cyklu: kuchyňský bioodpad se stane potravou pro žížaly, ty jej promění ve hnojivo, to použijeme jako zdroj živin pro růst bytových či venkovních rostlin. Jedná se o skvělý způsob, jak každodenní činnosti propojit s výchovou.



8 komentářů:

  1. Teda koukám.... jsem ani nevěděla že něco takového existuje:-)))
    Náušnice supr!
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. Lucie, tak pro dobrou věc já jsem vždycky:) Takže na kompostér se Vám ráda složím, potřebovala bych strašně nutně ty červené a ty nad těmi tmavě modrými:) Takže 100 Kč naušnice + plus pošta???, písnete mi prosím na mail jestli by to šlo?
    pajulevrtule@centrum.cz
    Díky zatím pa!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkné buttonky, krásně nafocené! Já můžu přispět násadou žížal - nějak se nám přemnožili:-)) napiště když byste měla zájem:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, to je skvělý:) Tak já se ozvu, až je budu mít kam dát...

      Vymazat
  4. Ahoj Luci, my si letos poprve založili malou zahrádku před domečkem a já přemýšlím kam začlenit nějaký malý kompostér, opět děkuji za inspiraci. Na ten váš ráda přispěju, líbí se mi naušnice se srdíčky a ty středně modré jednobarevné, kdyžtak napiš, prosím,kulhavaMa@seznam.cz, hezký den Markéta

    OdpovědětVymazat
  5. Díky všem, mám velkou radost:) Jestli máte zájem o náušnice, které už si někdo rezervoval, stejně napište, některé udělám víckrát...

    OdpovědětVymazat
  6. Líbí se mi ty růžové a ještě víc se mi líbí celá ta myšlenka, obdiv veliký! Neuvažovala jsi o prodeji přes fler.cz? Každopádně můj email: roqueathome@gmail.com, těším se!

    OdpovědětVymazat

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...