neděle 18. ledna 2015

Postav třeba zeď...

Co s kostičkami, které dostaly děti, když jim byl rok? Máme to! 

První hráč postaví libovolný objekt (důležité je, aby sledoval, jestli se použité kostky vyskytují ještě jednou pro spoluhráče), neukazuje a následně zadává přesné instrukce, aby i spoluhráč mohl postavit stejnou stavbu.

Procvičíme si:

  • pravolevou orientaci
  • geometrická tělesa
  • barvy
  • směry (vodorovně, svisle)
  • předložky (před, za, vedle, na...)
  • jemnou motoriku


Př. "Vezmi žlutý kvádr a postav ho svisle doprostřed. Vezmi zelenou krychli a dej ji vpravo od válce (dospělý může automaticky pokládat vlevo, aby byl objekt zrcadlově stejný. Starší děti už mohou rovnou přehazovat strany - mám ho vlevo, řeknu vpravo). Vezmi žlutou krychli a polož ji před zelenou krychli. Vezmi červený válec a postav ho doprostřed na zelenou a žlutou krychli.  A tak dále. :)

Začínaly jsme tím, že jsem stavěla já a Anežka po mně. Teď už zvládáme i variantu - Anežka staví a zadává instrukce. Pokud používá nepřesné termíny (nejčastěji kostka místo krychle, neopravuji, jen zopakuji správně - "Vezmi žlutou kostku." - "Beru žlutou krychli."

Pokud se nám stavba úplně nepodaří, řekneme si na závěr, kde se nám vytvořily rozdíly (tady je žlutý kvádr a tady je žlutá krychle).

Hezkou zábavu!




9 komentářů:

  1. Vyborny napad :-) to jednou zrealuzuju s nasi malou dekuju Radana

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý! Snad poprvé je mi líto, že máme dřevěné kostky přírodní, nebarevné. Ale vyhrabu někde ty barevné po mně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, zda sem Pondělí ještě nakoukne, ale mohl by jí někdo nabídnout, že mám taky barevné ještě po mě? Syn už si s nimi nehraje, přeskočil na dominodráhy...nedávno jsem chtěla ty kostky a další geom.tvary odnést do poradny, ale zapoměla jsem, takže hurá, ještě je mám. Daruji.
      Půjdu na poštu kvůli Lucii, tak jeden balík navíc unesu:-)
      Magda

      Vymazat
    2. Magdo, moc děkuju! Jen už jsem teda mluvila s mojí maminkou a barevné kostky po mně a po bráchovi máme schované na půdě - zdá se, že jsou věčné. :-) Ale stejně moc děkuju za nabídku, je hezký, že někdo myslí na někoho jiného jen tak...

      Vymazat
  3. Také jsem tuhle hru někde na netu našla...domečková hra....a úplně nás nadchla, ale tak snadné to tedy není....Monika

    OdpovědětVymazat
  4. V jednoduchosti je sila! To je uzasny napad!

    OdpovědětVymazat
  5. Počítadlo už máme vyrobené,nakonec to vyřešila papírová krabice postavená a do ní Vojtík udělal díry a bylo...ještě mu chybí vyrobit čísla, která já pak dodělám suchými zipy:-) no a kostek mám hodně, hraje si s nima Anežka,ale využijeme je .Ráda sem nakukuji...protože Vojta vyžaduje neustálé vyrábění a něco nového a já mu nějak nestačím:-)Těším se na další inspirace ke hře a zárověň učení.

    OdpovědětVymazat

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...