pondělí 20. května 2013

Víkendová terapie

Když jsem vezla asi třetí kolečko hlíny, napadlo mě, že tohle je přesně typ terapie, který na mě platí. Udřu se k smrti, ale je mi skvěle.

Zapátrala jsem a zjistila informace o oboru zvaném horticultural therapy neboli zahradní terapie, která u nás není zas až tak známá. Jedná se o proces zlepšování fyzického i psychického zdraví ať už aktivní formou (péče o rostliny a veškeré zahradnické práce) nebo pasivní formou (sledování růstu rostlin, pozorování změn na zahradě, poslouchání zvuků, procvičování hmatu a chůze na boso v různém povrchu,...). Tahle léčba zajišťuje rehabilitace nejen zdravým lidem (uvolnění stresu) a seniorům, ale také hlavně handicapovaným.

Může se zdát, že přichází nové trendy, ale je to zas jen ten starý známý návrat k přírodě. Vždyť přece každý nemocný se lépe uzdraví, když má výhled do zahrady, a ne do betonu.

A tady je jedna vlaštovka: Zahradně - terapeutický areál nedaleko Velkého Meziříčí.


Šeřík

Netřesk

Na chalupě jsme opět o krok vpřed. Udáváme módní trendy na příští sezónu...

Rozmarýna..ba ne, dělám si srandu. Byl to křen:)


8 komentářů:

  1. Zahradní terapie to je věc...moje babička jak začal podzim a nemohla se hrabat v hlíně obdělávat pole...tak přes zimu byla nemocná...jak nastalo jaro hned jí vše přestalo bolet a hurá ven...mě teda ze zahrady bolí všechno,ale ten výhled každý den mě těší a jsem vděčná za to krásné místo na Krásné kde máme domek a velikou zahradu.Je to práce ale krásná.Tak jdu studovat zahradní terapii a kouknout na to centrum:-)))krásný začátek týdne...obdivuju stále fotky moc hezké..já jsem takový antitalent na focení...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, díky za hezký slova. Jsem ráda, že mi někdo rozumí:)

      Vymazat
  2. Svatá pravda :-) Když vyškubu několik desítek metrů čtverečních invazivní netýkavky, cítím se jako znovuzrozená...

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný fotky! A ty vystřihovánky v oknech! V tý vaší chaloupce bych bydlela celý rok:)

    OdpovědětVymazat
  4. Tady je zase tolik krásných obrázků! A ta poslední fotka je přímo kouzelná :-)

    OdpovědětVymazat

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...