úterý 1. dubna 2014

Dnes

... mám narozeniny. A není to apríl:)

Já duben otevírám, Jarda Dušek uzavírá. To včerejší setkání bylo na místě:)

A šaty jsem dostala od muže. Má mě v oku.
























Dnes se taky "slaví" už více než 100 let Mezinárodní den ptactva. 

Tradice sahá až do dob Rakousko-Uherské monarchie. Založil ji slovenský přírodovědec Oto Herrmann (1835 - 1914), který se narodil, žil a působil v Brezně. Poprvé byl „Den ptáků“ vyhlášen jako akce pro školy v tehdejším Rakousko-Uhersku 1. dubna 1900 a spolu s opeřenci se „oslavovaly“ i stromy.
Jedním z hlavních cílů „Mezinárodního dne ptactva“ je obrátit pozornost k nebezpečím, ohrožujícím ptáky na celém světě.

K efektivní ochraně ptactva nestačí pouhá ochrana jednotlivých druhů. Je nutná také ochrana jejich stanovišť. Proto je nutné hodnotit různé lokality z úhlu pohledu jejich atraktivity pro ptáky. Všichni víme, jak rychle z české krajiny mizí „zanedbané a zpustlé“ kouty přírody, drobné mokřady v polích, stará stromořadí a sady, vzrostlá zeleň ve městech, břehové porosty okolo toků i rybníků, litorály rybníků… Všude se staví, prostředí se „zkrásňuje“, zefektivňuje se využití ploch rybníků a polí, z „evropských peněz“ se ve velkém rekonstruují a zateplují budovy… a málokdo si přitom uvědomuje, že tím nenávratně zanikají biotopy mnoha druhů ptáků.

Největší hrozby na ptáky ale číhají v době jejich často velmi dlouhých cest. Někteří letí až 10 000 km, rekordmanem je rybák dlouhoocasý, který dokáže překonat až 40 000 km. Nejohroženějšími jsou druhy cestující přes Středozemní moře, zejména křepelky polní, chřástalové polní, vlaštovky obecné, drozdovití ptáci a další malí ptáci, táhnoucí v noci. Podle údajů BirdLife International ve Středomoří (především na Kypru) každoročně v období jarního a podzimního tahu zahyne více než 1 milion ptáků. Nezahynou však vyčerpáním z dlouhé cesty - jsou zabiti místními lovci v rámci pochybných sportovních loveckých „tradic“. Předpokládá se, že početnost některých druhů klesá nejen z důvodů ničení jejich biotopů, ale zejména v důsledku těchto (často oficiálně nelegálních, nicméně vládami tiše tolerovaných) lovů.

(http://www.ekovychovalk.cz/)

7 komentářů:

  1. Krásné narozeniny! A ta fotka s Jardou je úžasná, taková v oparu, jako by byla ze sna:-) já ho uvidím na aktivním rodičovství a moc se těším. A¨šaty nádherný:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Luci, všechno nej, nej, nej k narozeninám !!!!! Ty šaty ti moc sluší ..... Marki

    OdpovědětVymazat
  3. Upřímná gratulace a taky to není apríl :)

    OdpovědětVymazat
  4. Lucko, všecko hezký přeju! Užij narozky a hlavně všechno, co přijde po nich ♥ J.

    OdpovědětVymazat

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...