sobota 7. září 2013

Bazalkobraní

V červnu to vypadalo, že nevydrží deště a nakonec dopadla nad moje očekávání. Bazalka.

Poprvé jsem zkusila domácí pesto.
Název pesto pochází z Itálie z oblasti Ligurie z italského slova pestare = tlouci, mlátit. Výroba tradičního pesta totiž spočívá v rozdrcení a tření bazalkových listů v mramorovém hmoždíři. Dnes už každý volí jednodušší variantu - mixér, i když pozor - bazalkové lístky by vůbec neměly přijít do styku s kovem. Asi jako každá bylinka.

Receptů a jejich obměn je asi milion. Italské domácnosti, které mají spotřebu pesta opravdu velkou, si vystačí jen se základními surovinami: bazalka, sůl, olej, česnek. Jako varianty ale můžete použít i další suroviny. Pesto uchovávám v malé skleničce v lednici a zbytek po malých dávkách zamrazím.

Hodí se k těstovinám (stačí uvařené těstoviny a lžíce pesta a máte vynikající oběd), na topinky, toasty, do polévek nebo k masu.

Domácí bazalkové pesto

  • 50 g bazalky
  • 100 ml panenského olivového oleje
  • 6 lžic strouhaného parmezánu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce piniových oříšků (variantou jsou kešu)
  • špetka soli

A protože jsem měla letos na bazalku štěstí, máme pesto ze čtyřnásobné dávky:)


7 komentářů:

  1. Paráda .. jen kešu já nerada a pinové oříšky v Brně to bude oříšek .. ale snad někde seženu, díky za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus nějakou zdravou výživu, ale ta cena...ta cena:-)))

      Vymazat
  2. Pěkně ti vyrostla .... pesto vypadá zajímavě:-))

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam, Luci, to musí být dobrota .... já už si tu bazalku budu muset vážně koupit .... slibuju si to celé léto a nějak to pořád nevychází ....přeju ti krásný víkend ...pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
  4. A taky je pesto místo ořechů dobré s mandlemi, že se tak do toho míchám :). Když už jsem se přimíchala, tak ještě tolik, že bazalka je fakt skvělá a překvapivá. Nedávno jsem s ní ochutnala ovocný salát, což by mě sotva samotnou napadlo: zkrátka ovoce, co je po ruce, jogurt, zakysaná smetana, šťáva z citronu a pomeranče, med ... a najemno nakrájená bazalka. Gratuluju k úrodě! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Taky se nám urodila a tak než příjdou první mrazíky zkoušeli jsme včera poprvé pesto.
    Musím napsat, že v tom hmoždíři jí tlouct je celkem nadliský výkon, nakonec skončila pod ručním mixérem a pimiové oříšky jsem nahradila strouhanými vlašskými, tak uvidíme.
    Z jednoho velkého keře máme malou sklenku pesta :-)

    OdpovědětVymazat

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...