sobota 15. září 2018

Zeměráj

Téměř rok po návštěvě vesnice raného středověku jsme se znovu posunuli zpátky v čase. Tentokrát do stejné doby, ale na jiné místo. Vyzkoušeli jsme zážitkový park Zeměráj, jehož součástí je také vesnice raného středověku. Ač jsem úplně nechtěla, musela jsem trochu srovnávat. Na rozdíl od vesničky v Německu jsou tady "místní" obyvatelé daleko sdílnější. Nikdo nečeká, až za ním přijdete, ale on sám je tím iniciátorem, který vám věci ukazuje a vysvětluje. Vesničané odpovídají na veškeré otázky týkající se jejich života, nebo vás rovnou zapojí do běžných denních činností. Ten rozdíl není dán jen jazykovou bariérovou. Zdálo se, že v Německu jde více o divadlo, kdy si tam lidé žijí svůj středověký život, občas jdou na lov, obětují zvíře, nebo jdou do boje. A návštěvník je tak trochu jako tichý pozorovatel. Ve vesnici, která je podstatně větší než zeměrájová, "žije" také více obyvatel, takže i možností interakce místních je mnoho. O akci tu rozhodně není nouze.

V Zeměráji ale oceňuji rozhodně prostředí - ráj na Zemi a to doslova. Nádherná příroda, všude žáby - dokonce jsme viděli vzácnou kuňku ohnivou (pokud to tedy byla ona), housenky a pestré druhy bylinek, plodin a stromů. Skvělé pohankové noky jsem si dala v místní hospůdce a po obědě jsme se vydali na kilometrovou stezku naboso, kterou si holky chtěly projít dvakrát. Pokud děti ještě úplně nejsou fanoušky historie, ocení jistě mnoho dřevěných skládaček, her a hlavolamů, u kterých se zaručeně pobaví i dospělí. Rozhodně sobota, která za to stála. A to počasí, to bylo samozřejmě objednané. :)

























Žádné komentáře:

Okomentovat

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...