sobota 21. listopadu 2015

Stúpa

Výlet, na který jsem dostala tip od Péti. První buddhistická stúpa na našem území. Nachází se nedaleko Spáleného Poříčí ve vesnici Těnovice. Na tomto místě funguje meditační centrum buddhismu a stúpa tu byla inaugurována v roce 2014 za účasti tisíců návštěvníků z celé republiky.

Stúpa je speciální stavba, která připomíná dokonalou podstatu mysli a symbolizuje tělo meditujícího Buddhy. Staví se podle přesných tradic, musí mít správnou vnější formu, náplň a také je potřeba ji aktivovat. Každá část stúpy má svoji symboliku. Základ a špička jsou vždy stejné. Jen prostřední část mezi horní zaoblenou částí a spodním podstavcem mohou mít různou podobu.

Stúpa osvícení v Těnovicích je veřejným místem určeným k rozjímání a hledání vnitřního klidu. Návštěvníci mohou u stúpy dělat přání pro dobro ostatních, meditovat a obcházet ji po směru hodinových ručiček, což má pozitivní vliv na mysl.

Anežka si přála, aby už byl sníh. Neuběhlo ani 10 minut a začal poletovat. První letošní sníh a ona měla velkou radost. Ale protože byla opravdu velká zima, nemohli jsme si ani v klidu posedět delší dobu. Určitě se tam vydáme znovu. Je to nádherné místo.

zdroj: www.spaleneporici.cz










4 komentáře:

  1. Dobrý den, Lu.Cie, při hledání fotek budhistické stupy na náš nový web zámku ve Spáleném Poříčí, jsme našli ty vaše, které se nám moc líbí. Je možné použít jednu z nich, prosím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Vando, bude mi potěšením. Napište mi, co potřebujete, pošlu v plné velikosti. lucie.salakova@seznam.cz

      Vymazat
  2. Moc děkuji za Vaši odpověď, použili jsme jednu Vaši fotografii viz. tento odkaz http://www.zamekspaleneporici.cz/okoli#
    Rozlišení bylo dostačující.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobry den, Lucie, nakonec jsme toto vyletni místo nezaradili na web, takže jsme Vaši fotografii nepoužili. S díky. Vanda Jechova

    OdpovědětVymazat

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...