pondělí 2. března 2015

Mehen

Dnes jsme se přesunuli na sever Afriky - do Egypta. Staří Egypťané byli velmi hraví a dali tak základ mnoha deskovým hrám. Jednou z nich je "hadí hra" - Mehen. Hrála se na kulatém stolku, na němž byl vyznačen stočený had. Tělo bylo rozděleno na políčka a jeho hlava byla uprostřed spirály. Hráči používali figurky ve tvaru lva (nejčastěji ze slonoviny). Hra byla určena pro dva hráče a hrálo se se třemi lvy a třemi lvicemi. Dále měl každý z hráčů šest kuliček. Hra zřejmě symbolizovala staré techniky lovu lva - lákal se do pasti, na jejímž dně byl jako návnada nastražen mrtvý had.

Každý hráč má 3 figurky (lvy nebo lvice) a postaví je na ocas hada. První hráč vezme svých šest kuliček a s rukama za zády vybere určitý počet z nich (1-6). Vybraný počet ukryje do pěsti a položí ruku před sebe. Protihráč zkusí odhadnout, kolik kuliček má v ruce. V případě, že uhodne, posouvá se o tolik kuliček, kolik měl první hráč v dlani. V případě, že neuhodne, posouvá se soupeř. Cílem je dopravit všechny tři své lvy (nebo lvice) na hlavu hada.

Děti si nejprve své hady vytvořily samy. Zajímavé, jak u těch chlapů vede stručnost a přesnost, kdežto ženský - ty se vyřádí. :)







1 komentář:

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...