sobota 4. ledna 2014

Humpolec

Místo, které mě zajímá. Před sedmi lety jsme k téhle osadě neplánovaně došli. Několik stavení uprostřed krajiny bez zpevněné příjezdové cesty, kaplička a kašna. Všude bylo ticho a nikde nikdo. Za kapličkou byl nádherně vidět Hrad Kašperk. Vypravili jsme se tam cíleně ještě o půl roku později sněhem po kolena. Pro mě energetické místo. 

Nikde jsem se ale za tu dobu nedozvěděla víc. Až v neděli otevřu časopis Vítaný host a tam o Humpolci celá dvoustrana.
  • První zmínka pochází z 12. století.
  • Kašna stávala v Sušici, později ji koupili humpolečtí sedláci (až do odsunu sloužila k napájení dobytka), potom znovu rozebrána a odvezena, po revoluci ji koupili místní chalupáři a vrátili zpět.
  • Kaplička sv. Vendelína z r. 1927 sloužila v 80.letech jako rekreační chalupa.
  • Humpolec je osada bez elektřiny.
  • Před vysídlením měl Humpolec (Kumpatitz = Kumpatice) 17 dvorů, z nichž většinu obývali rolníci.
  • Dnes zde nežije žádný stálý obyvatel.
pohled na Humpolec z nedaleké rozhledny Sedlo

v pozadí Kašperk






3 komentáře:

  1. Neskutečné. Byl jsem tam v roce 1958 s Junákem a včera. Vesnice jako před lety bez jediného stálého obyvatele. To co ale dokázali místní chalupáři je neuvěřitelné. V dnešní době bez elektřiny a sítí vše pečlivě a s láskou opravené, upravené. To místo vás doslova ochromí. Genium loci, ticho a nádhera přírody s hradem za kostelíkem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vnímám to stejně. Děkuji Vám za řádky... :-)

      Vymazat

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...