..takhle přesně se jmenoval dívčí román, který jsem asi v 15ti četla. Nepamatuju si děj, ale pocit zůstal. Úplně jsem se viděla na místě hlavní hrdinky. Venkovem nepolíbená slečna objeví vůni tymiánu a lásku nejen ke koním. Za tu dobu se toho u mě moc nezměnilo - respekt ke koním zůstal, láska k tymiánu přetrvává.
O víkendu jsem sklidila celý keřík. Hned za čerstva vznikly tymiánové sušenky a tymiánový sirup na kašel.
Poznámka pod čarou: Ty sušenky jsou výborné!! Nic lepšího jsem za poslední dobu nejedla. Ta kombinace chutí. Mňam. (Konec ódy na sušenky).
Poznámka pod čarou: Ty sušenky jsou výborné!! Nic lepšího jsem za poslední dobu nejedla. Ta kombinace chutí. Mňam. (Konec ódy na sušenky).
Tymiánové sušenky
- 3 a čtvrt hrnku polohrubé mouky (zkusila jsem půl na půl se špaldovou)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce tymiánu (dala jsem víc)
- čtvrt lžičky soli
- 250 g másla
- 1 a 1/2 hrnku třtinového cukru
- 2 lžíce nastrouhané citrónové kůry
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 1 vejce
- 2 lžíce citronové šťávy
Smícháme tuhou část a tekutější část zvlášť. Potom dohromady. Těsto rozdělíme na dvě půlky, vyválíme na dva válce cca 3 cm průměr a dáme do potravinové fólie na cca 2 hodiny vychladit. Potom krájíme tenká kolečka, potřeme mlékem, pečeme cca 12 min. na 160 stupňů. (Udělala jsem válečky cca 5 cm, proto mám taková "kola od vozu").
Tymiánový sirup na kašel
- 20 g tymiánu
- 1/4 litru vody
- 250 g cukru
Svaříme vodu s cukrem a necháme asi 20 min. na mírném ohni povařit. Vmícháme tymián a počkáme, dokud sirup nevychladne. Poté přecedíme přes plátýnko. Pokud je sirup moc tuhý, můžeme znovu nepatrně nahřát, aby šel lépe "cedit". Dávkujeme po lžičkách.
Sušenky jsou vážně moc dobrý! Tymián mám taky, takže v neděli budu zřejmě večer péct :)
OdpovědětVymazatLuci, tymiánu mám plnou zahrádku .... děkuju za recept .... Marki
OdpovědětVymazatMilá Lucko, jelikož jsme v poslední dobu vážně sušenkami posedlé:o), určitě tvůj recept vyzkoušíme..a ještě jednou moc děkuju za potravní řetěze...Inka
OdpovědětVymazat