neděle 30. října 2016

INTU

Opět čtyři dny na Intuitivní pedagogice. Stejně jako tu a tu.

Vůbec nevím, co bych napsala, protože jsem toho plná. Asi jen to, že v každé otázce jednoho člověka se dá najít odpověď na nějakou vaši vlastní otázku. Člověk se učí neustále - ve frontě na oběd, večer na lavičce u vína, objetím, přednáškou či zpěvem (Dieter Schwartz), malováním (Susanne Oertl) i hrou (Peter Živý).

Zbystřily se mi smysly, otevřelo se mi srdce. Děkuju za další možnost být si blíž.







sobota 29. října 2016

Podzimní výlet

Málo fotím, málo chodím ven. Někdy člověk utíká od toho, co má rád do nicoty. To jsem právě celý měsíc dělala.

Ve středu nám začaly podzimní prázdniny a já se opět chystala tam, kde to mám ráda. Vezla mě Dáša, a při té příležitosti jsme si udělaly podzimní dámskou jízdu do Koněpruských jeskyní.

Při vstupu do nich mnou prostoupil pocit radosti ze známého, když jsem tam byla jako malá. A jako bonus nás po hodinové prohlídce vítalo venku slunce. Počkalo pár minut, než jsme se nasvačily, a zapadlo. Nádech - výdech.










čtvrtek 20. října 2016

Pletená sezóna

Už v srpnu jsem myslela na to, jak si zase nechám od Katky uplést čepici. :) Už od ní totiž jednu mám  a neznám hezčí a příjemnější materiál na dotek i na pohled.

Katko, díky. I za dárky. Jako kdybys mi četla myšlenky, co potřebuju!



čtvrtek 13. října 2016

Občas je dobrý to pustit


Někdy dělám blbosti. Zpětně si pak vyhodnotím, jestli to k něčemu bylo, jindy se jenom pozoruju bez hodnocení. Dneska jsem se přistihla, jak pospíchám i do obřadní síně krematoria.
Zastavila jsem se, rozhlídla se kolem dokola a říkám si: "Co děláš? Co jako myslíš, že ti uteče?"

Některý dny nejsou veselý. 

Vždycky, když mi někdo odejde, myslím na to, proč jsem ho naposledy víc neobjala. Neřekla mu, že ho mám ráda. Ale on to, doufám, věděl. Asi by mi dneska řekl: "Nebreč, kuřecí bageto!"




sobota 8. října 2016

Podzimní chutě

Skoro každý den si peču zeleninu - nejen, že jí máme zásoby, ale přišla mi na ni velká chuť.


Pečená zelenina

Zeleninu podle chutě nakrájet na kostičky (cuketa, různé dýně, květák, červená řepa, cibule), nasypat do pekáčku, zakápnout olivovým olejem, osolit, opepřit, posypat tymiánem, bílým a černým sezamem. Přikrýt na chvilku alobalem a péct na 180 stupňů. Po odkrytí promíchat a dopéct, aby byla zelenina měkká. 

Dávám si ji samotnou, s žitným chlebem nebo s kuskusem.

Také jsem zkoušela celerové hranolky pečené v troubě, a přestože celer v polévce moc nemusím, pečený mi moc chutnal.

Mrkvové sušenky

300g mrkve
350g špaldové mouky
180g másla
2 lžičky prášku do pečiva
2-3 lžíce medu

Mrkev očistit a rozmixovat, přidáme ostatní suroviny a zpracujeme těsto. Z těsta dělám malé válečky, které zabalím do potravinové folie a nechám chvilku v lednici. Krájím na kolečka, která "rozmáčknu" vidličkou a potřu rostlinným mlékem.


V létě jsem dostala od Klárky ze školy krásný dárek - smůlu ze stromu. Teď na ni přišla řada do aromalampy.



čtvrtek 6. října 2016

Všímat si

Moje letošní zápisky v deníku:

  • být lepším pozorovatelem
  • nehodnotit
  • zajímat se
  • přijímat věci a děti tak, jak jsou
  • naslouchat
  • číst mezi řádky